Chiar daca sunt foarte populare in tara noastra, originile sarmalelor nu se afla in bucataria romaneasca, ci mai degraba in cea turceasca (vezi pe Wikipedia intreaga istorie a sarmalelor). Totusi, romanii le-au adoptat atat de bine incat au devenit o recomandare gastronomica obligatorie pentru orice turist ce se incumeta sa ne viziteze tara.
Ingrediente (40 sarmale medii - 1 sarma are lungime = 8cm & diametru = 4cm)
- 2 verze murate medii/mari
- 1kg carne de porc tocata
- 1 cana orez
- 2-3 cepe
- 4-5Lg pasta de tomate
- 1 ou (optional)
- ulei
- condimente (sare, piper, cimbru, dafin)
- 1L bors sau 1 lamaie
- cateva bucatele de afumatura (optional)
Umplutura
1 Curatam ceapa si o tocam marunt.
2 Punem o tigaie adanca/tuci la incins si adaugam ulei cat sa acopere fundul vasului. Adaugam ceapa si o calim pana cand devine sticloasa.
3 Spalam orezul, il adaugam peste ceapa calita si amestecam.
4 Adaugam apa peste orez astfel incat acesta sa fie acoperit cu apa. Lasam in continuare la calit pana cand orezul absoarbe cam jumatate din apa.
5 Adaugam 1-2Lg pasta de tomate si condimentele (1lg de sare 1/2lg de piper, 1lg cimbru) este orez si amestecam bine.
!Cantitatile de condimente le puteti pune si dupa gust, nu trebuie neaparat sa respectati cantitatile mele.
6 Lasam in continuare la calit pana cand orezul absoarbe toata apa. Dam vasul deoparte si il lasam la racit timp de 15 minute.
! Pana cand se raceste orezul, putem incepe pregatirea foilor de varza.
7 Adaugam orezul si oul peste carnea tocata si amestecam bine, bine.
Umplutura e gata!
Pregatirea foilor
Pliem foaia de varza in doua astfel incat sa putem taia usor cotorul si zonele rigide de langa el. Intindem apoi foaia de varza si o taiem in doua sau in trei (ne orientam in functie de marimea foii de varza). Foaia mea are suprafata aproximativa de o palma (de-a mea, ce-i drept :))
Asta-i tot!
Asamblarea
1 Intindem o foaie de sarma si adaugam 1Lg si jumatate de umplutura la baza foii.
! Asezam umplutura a.i. sa pastram o distanta de cca. 2 degete intre marginea foii si uplutura.
2 Acoperim cu marginea de la baza foii umplutura.
3 Indoim marginile din dreapta, stanga peste umplutura acoperita si rulam tininand ferm de umplutura.
4 Rulam tinand ferm de ummplutura. Si uite asa am obtinut o sarma!
Repetam pasii de la 1 la 3 pana cand terminam toata uplutura.
5 Adaugam un strat de varza murata tocata in oala in care urmeaza sa fierbem sarmalele.
! Inainte de a aseza primul strat de varza putem acoperi fundul vasului cu bucati de sorici (crud).
6 Asezam un strat de sarmalele peste stratul de varza. Daca aveti afumatura, adaugati cateva bucatele printre sarmale.
Repetam pasii 4-5 pana cand asezam toate sarmalele in oala.
7 La final acoperim cu un strat de varza murata tocata.
8 Separat pregatim zeama in care vom pune la fiert sarmalele. Adaugam borsul sau sucul de lamaie, condimentele (1/2lg sare, putin piper, 1lg cimbru, 1-2 foi dafin) si 1-2Lg de pasta de tomate intr-un vas adanc si amestecati bine.
Daca folositi suc de lamaie, adaugati si 1L de apa.
9 Turnam zeama obtinuta anterior peste sarmale.
10 Punem oala de sarmale pe aragaz si lasam la calit timp de 10 minute. Invartiti sarmalele din cand in cand - apucati ferm de manerele oalei si rotiti brusc la dreapta sau la stanga a.i. sarmalele sa se miste pe fundul oalei.
11 Introducem oala la cuptor si lasam sa fiarba la foc mediu timp de aprox. 3-4 ore. Verificam din cand in cand (la fiecare 20-30 minute) daca mai e nevoie sau nu sa adaugam apa a.i. sarmalele sa aiba suficienta zeama in care sa fiarba (nu trebuie nici sa balteasca in apa, dar nici sa arate uscate).
Cand varza e aproape fiarta adaugati sos de rosii sau 1Lg pasta de tomate diluata intr-o cana de apa pe deasupra sarmalelor si tinem in continuare la cuptor pana cand se rumesc pe deasupra.
Pofta buna!
- Pentru a testa daca sarmalele s-au fiert bine, gustati putin din varza de deasupra.
- Cand adaugati sare tineti cont si de cat de sarata e varza murata.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu