Spaghetti carbonara

11 noiembrie 2010 |

Preparatele pe baza de paste au doua avantaje majore: se prepara foarte rapid si sunt foarte gustoase :) As aloca cu multa marinimie un timp de 30 minute pentru procesul de preparare a tuturor felurilor pe care le stiu eu, mai putin lasagna. Despre lasagna voi da detalii in alta poveste, acum sa ne concentram la pastele carbonara.

Ingrediente
- 250g spaghetti
- 100g sunca bucatele
- 150ml smantana
- 1 ou
- sare, piper
- ulei


Se fierb spaghetele in apa cu putina sare si un strop de ulei. Verificati pe amblaj timpul de fierbere necesar.
2 Punem putin ulei la incins intr-o tigaie si rumenim sunca timp de 2-3 minute.
3 Adaugam smantana peste sunca rumenita si amestecam. Condimentam cu sare si piper dupa gust si tinem pe foc sosul obtinut circa 30 de secunde.




4 Adaugam spaghetele fierte peste sosul de smantana si amestecam bine. Tinem pe foc inca 1 minut maxim.

 5 Imediat ce am stins focul adaugam un ou crud peste spaghete si amestecam bine.
Pofta buna!








Update 08.06.2013: Dupa ce am publicat aceasta reteta pe blog, Ionut i-a aratat colegului italian cum preparam noi paste carbonara si l-a intrebat daca se prepara la fel si la ei. 

Se pare ca noi folosim un ingredient in plus - smantana. De fapt, nu doar noi il folosim , ci mai degraba as zice ca intreg mapamondul simte nevoia sa mai adauge smantana. Doar italienii nu ☺  Ba din contra, ei zic ca smantana acopera gustul celorlalte ingrediente si nu are ce cauta in ecuatia carbonara. 

In plus, ei folosesc mai multe oua - cate unul pentru fiecare portie (adica dublu fata de reteta de mai sus). 

Asadar, daca vreti sa incercati si versiunea mai aproape de cea italiana, renuntati la smantana si mai puneti un ou in plus.


6 comentarii :

  1. Buna ziua,reteta apare inscrisa intr-un concurs aici http://www.facebook.com/photo.php?fbid=614580471905111&set=a.614112661951892.1073741831.576527672377058&type=3&theater .Va apartine inscrierea sau cineva se foloseste de munca dvs? O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Nu m-am inscris la acest concurs. Se pare ca cineva se foloseste de poza mea fara sa-mi fi cerut permisiunea. Multumesc de avertizare! Probabil ca ar fi util sa aplic un watermark.

      O zi buna si dumneavoastra!

      Ștergere
  2. mi-au iesit super bune! multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere si multumesc pentru feedback!

      Ștergere
  3. Pasta carbonara originala se face fara smantana cu gusa cruda afumata (guanciale) sau carnea cu slanina de pe coaste cruda afumata (panceta). La o portie de paste se foloseste un ou intreg si un galbenus care in prealabil se bate putin cu branza uscata rasa (telemea de oaie la noi) parmigiano la italieni si piper. Nu se pune sare numai in apa in care se fierb pastele pentru ca este sarata destul afumatura si telemeaua, (eu folosesc bavete de 13 de la Barilla). Se taia gusa bucatele subtiri si se prajesc in putin ulei de maslime, pastele fierte al dente (adica mai tari sa le simti cand le mesteci) se pun in tigaia peste carne si se amesteca bine sa prinda grasimea 2, 3 minute la foc mic, se stinge focul se toarna totul intr-un bol, se lasa 45 secunte-un minut sa se stampere dupa care se toarna oul cu branza si se amesteca bine. La noi la romani cum ne place usturoiul se poate maruntii bine de tot 2 catei de usturoi si se pun in tigaie cand carnea este aproape fripta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reymond,
      Iti multumesc pentru informatii cu privire la reteta originala.
      Sa stii ca am intrebat cativa italieni cu privire la reteta si intr-adevar, ei nu folosesc smantana. Se pare ca peste tot se foloseste smantana mai putin in tara de origine :D
      Voi incerca si fara smantana, mai ales ca am descoperit recent ca sunt alergica la lactate, asa ca smantana e pentru mine acum pe lista alimentelor interzise.
      O zi buna!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...