Îngheţată de vanilie

2 septembrie 2013 |

Îngheţata când e bună,
Simţi că vine de pe lună.
Te surprinde-ncetişor,
Cu-al său iz de lăptişor
Încrustat în cremă fină
Îmbrăcată-n vanilină.

Aţi încercat vreodată sa preparați înghețată acasă? Noi da!

Experimentele noastre au început acum vreo 2 ani. Totul a pornit de la un târg de carte la care am dat peste o carte bestiala dedicata în exclusivitate subiectului ÎNGHEȚATĂ.

Ionuț a fost atât de cucerit de ea, încât a decis pe loc ca specializarea lui din bucătărie sa fie în... înghețată.
La momentul respectiv, singura problemă era faptul că totul se întâmpla iarna, aşa că am avut de așteptat ceva timp până la venirea verii.

Vara a venit, Ionuț s-a ținut de cuvânt, s-a transformat în maestru îngheţătar ai, hocus-pocus, a preparat cea mai delicioasă înghețată de ciocolată pe care am mâncat-o vreodată. Da, da, mai delicioasa chiar și decât cea de la gelateriile faimoase din oras. Si atunci am decretat - cea mai delicioasa înghețată e cea preparata acasă. Există o singură condiţie esențială: sa respecți întocmai ingredientele rețetei.

După succesul maxim al înghețatei de ciocolată am devenit și mai curioși și am început să experimentăm și alte arome. A urmat înghețata de vanilie.

Prima data am preparat-o cu o esență de vanilie pe care o aveam in casa. Mare greșeală! A iesit ok, dar gustul nu te dădea cu nimic pe spate. Am decis sa-i mai dam o șansă, dar a 2a oara am respectat detaliile ca la carte si am folosit o pas taie de vanilie. Şi s-a văzut, dar mai ales s-a simţit diferența din plin!

Şi uite asa am ajuns eu sa ma îndrăgostesc de înghețata de vanilie, eu care n-am simțit în viaţa mea vreo atracție pentru acest soi de înghețată.

Pentru că e atât de bună, m-am gândit încă de anul trecut sa va povestesc și vouă rețeta. Dar cum de la gând și pana la fapta e un pic de cale, rețeta cu poze a aterizat abia acum.



INGREDIENTE (aproximativ 1 litru)
  • 300ml lapte dulce semi-degresat
  • 4 gălbenuşuri
  • 75g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 linguriţă amidon de porumb
  • 300ml smântână dulce (ideala e cea cu 48% grasime, eu am avut una cu 35% grasime - smântâna pentru frişcă)


1 Se taie păstaia de vanilie pe lungime.

2 Se toarnă laptele într-o crăticioara cu fundul gros, se adaugă păstaia secţionată şi se aduce laptele la fierbere.
Se scoate crăticioara de pe foc și se lasă la infuzat timp de 15 minute.






3 Se scoate păstaia din lapte și se răzuiesc bobitele. Se adaugă bobitele înapoi în lapte.

4 Se pune din nou crăticioara pe foc şi se aduce laptele la fierbere.







5 Se bat gălbenuşurile împreună cu zaharul şi amidonul într-un bol până când se obţine o consistenţa cremoasă.






6 Se adaugă treptat laptele fierbinte peste crema de gălbenusuri, amestecând în continuu.




7 Se pune compoziția la foc mic. Se ţine pe foc până când începe sa se îngroașe ușor, amestecând in continuu.

7.1 Pentru a verifica daca s-a ajuns la consistenţa necesară, se procedează astfel:
 + amestecam compoziția cu o lingură de lemn, scoatem lingura și ștergem cu degetul  un punct de pe spatele lingurii. Dacă locul rămâne gol, crema este suficient de groasă și poate fi scoasa de pe foc.

8 Se pune crema într-un bol și se acoperă cu folie alimentară de plastic astfel încât folia sa vina în contact direct cu toată suprafața cremei. Se lasă la răcit la temperatura camerei, iar apoi se da la frigider timp de 30-60 minute (pana la răcire completa).



9 Se bate frișca până se obține o consistență cremoasă - ușor fermă, dar totuși care sa pice de pe lingura/tel.

10 Se încorporează frișca în crema de gălbenuşuri bine răcită și se pune într-un recipient, de preferință cat mai lat.


11 Se introduce recipientul la congelator pentru 2 ore. 

Atenție: folosiri un recipient care poate fi folosit la congelator.
12 Se scoate înghețata din congelator și se pasează bine cu o furculiță pentru a sparge cristalele de gheată ce se formează in interior. Este important sa pasați bine întreaga cantitate pentru a obține un rezultat final cât mai fin.
Repetați pașii 11-12 de încă 2 ori.
Astfel, la final, înghețata va fi stat minim 6 ore și va fi fost pasata de 3 ori.
Înghețata-i gata și numai bună pentru a fi savurată!

Se păstrează la congelator și se scoate cu 15-30 minute înainte de servire.

Se servește simpla sau scăldată in sos de ciocolata, zmeura, căpșuni și orice alt sos de fructe care vă încântă papilele gustative.

În imaginea de la inceputul articolului aveți 3 sugestii de servire:
  • înghețată de vanilie
  • înghețată de vanilie cu sos de ciocolata
  • înghețată de vanilie cu sos de zmeura
Ambele sosuri au fost preparate foarte rapid acasă.



Pofta buna!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...