Sos ragu

22 noiembrie 2010 |

Sosul ragu este un sos pe baza de carne si reprezinta o baza excelenta pentru numeroase preparate. De aceea consider ca merita o reteta individuala :)
Am preparat acest sos cu carne tocata de vita sau amestec porc+vita. Intre cele doua aleg carnea de vita ca fiind castigatoare la capitolul gust.
Ingrediente
- 500g carne tocata de vita
- 1 morcov mare
- 3 catei de usturoi
- 2-3Lg de masline
- vin rosu
- 400g rosii cubulete sau intregi (1 conserva)
- sare, piper
- 2lg busuioc

1 Curatam morcovul si il dam pe razatoare. Curatam usturoiul si il taiem rondele.
2 Punem uleiul de masline la incins intr-o tigaie cuprinzatoare (cat sa cuprinda si carnea + rosiile). Aruncam usturoiul in tigaie si il prajim timp de 1 minut la foc mediu spre iute.
3 Adaugam morcovul ras, amestecam bine si sotam timp de 2 minute.
4 Adaugam carnea tocata peste morcov si usturoi, amestecam si sotam in continuare.
5 Sotam carnea pana cand devine toata maronie.
6 Adaugam vinul rosu peste carne astfel incat aceasta sa fie acoperita aproape in intregime. Lasam la fiert pana cand dispare tot vinul.
7 Turnam rosiile cubulete peste carnea fiarta si amestecam bine.


! Daca folositi rosii intregi la conserva le puteti toca in prealabil sau le puteti baga la blender. Eu am optat pt. ultima varianta. Dupa cum se vede ale mele au iesit ... spuma :D


8 Lasam in continuare la fiert la foc mic spre mediu pana cand amestecul capata consistenta de sos (cca. 15-30 min).

Acoperiti vasul cu un capac pentru a evita sa gasiti aragazul plin de stropi de rosii :D Daca nu aveti un capac suficient de mare, puteti acoperi vasul cu folie de aluminiu.
9 La final condimentam cu sare, piper dupa gust. Stingem focul, adaugam busuiocul si amestecam bine.

Sosul ragu este gata!
Se poate pastra foarte bine la frigider timp de cateva zile si folosi apoi la nevoie.


In episodul urmator va voi arata la ce putem folosi sosul ragu.

Pofta buna!



5 comentarii :

  1. da e foarte bun
    o ide fac si eu miine pt paste supr

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce ai facut tu e un sos oarecare de carne tocata. Sosul ragu se fierbe ore intregi, dar na, ce sa vezi, tu nu prea le ai cu bucataritul. In orice reteta de ragu(vezi ca sunt multe) timpul de fierbere e de ordinul orelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa raspund atacului la reteta, dar nu si atacului la persoana:

      Conform wikipedia sosul meu se incadreaza in categoria sosurilor ragu (poti sa-l consideri bonus la lista celor 14 oficiale).
      Cat priveste timpul de fierbere - daca citesti cu atentie textul, nu am specificat timpul de fierbere in vin sub forma unui numar (de secunde, minute sau ore - sa divulg, sa nu divulg?).
      Asa ca ma gandesc ca ai facut referire la timpul de fierbere in sos de rosii - poate cele 10-15minute sunt subestimate, dar si ore intregi as zice ca e o durata supraestimata in coordonatele date de mine mai sus - rosiile de la conserva (care sunt deja fierte) vor da un sos destul de gros, iar daca ai lasa la fiert pe foc ore intregi, ai ajunge probabil sa obtii praf de sos, in caz ca nu se arde mancarea.
      In plus, eu folosesc acest sos ca baza pentru lasagna, ceea ce inseamna ca va mai suporta o etapa de gatire la cuptor.

      Nu-mi dau seama de ce in alte retete se specifica timp asa lung doar pentru sosul de rosii - poate se pune mai putin vin sau se pune mai mult sos de rosii relativ la cantitatea de carne sau se folosescd rosii crude, si nu din conserva sau poate se fierb la foc foarte, foarte mic sau poate e vorba de un alt tip de sos ragu :)

      Ramane ca la urmatoarea preparare sa cronometrez exact timpul de fierbere in sosul de rosii pana obtin consistenta dorita (oricum mai mult de 30 minute nu-i dau).

      Ștergere
    2. Inca ceva - nu am nascocit de la 0 nici reteta aceasta, nici altele publicate in acest spatiu virtual. Si eu am invatat de la altii (carti, internet, familie, prieteni), iar daca ceva mi-a placut atunci am zis ca merita transmis mai departe, cu sau fara mici/mari modificari.

      Ștergere
    3. Ultima precizare legata de acuratetea retetei:

      L-am intrebare pe colegul italian cum prepara ei sosul ragu si iata ce mi-a spus:
      - ragu e o reteta generica si nu exista reguli stricte de preparare (ca la ciorba, din care apoi incepi sa derivezi ciorba de pui, de vita, a la grecque, etc)
      - marea diferenta se pare ca e data de ceapa vs usturoi - reteta de mai sus e cu usturoi, ramane sa vad cum e si cu ceapa
      - alta diferenta in functie de regiuni ar mai fi tipul de carne folosita - doar vita sau amestec porc-vita.
      - dupa adaugarea sosului de rosii, se continua prepararea la foc mic spre mediu circa 30 minute (in niciun caz ore intregi). Timpul se poate ajusta cu plus/minus in functie de cum vrei sa iasa sosul - mai dens sau mai lichid. Totodata el pune mai putin vin, ceea ce inseamna ca o sa aiba timp de fierbere mai mic in vin.
      Per ansamblu, comparand varianta colegului italian cu a meapot sa spun ca algoritmul de preparare este acelasi si iar diferentele de timp de fierbere in vin + sos de rosii sunt foarte mici.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...