Despre cumpărarea uleiurilor și unturilor vegetale folosite în cosmetică şi nu numai (răspuns pentru Kiki)

25 august 2013 |
Una din cititoarele blogului m-a intrebat daca am sugestii sau informatii cu privire la cumpararea uleiurilor naturale. Cum raspunsul meu a iesit destul de lung, m-am gandit sa iau exemplu de la Carmen si sa-l public mai degraba intr-un articol separat, decat ca si raspuns la comentariu.

Cred ca informatia este mai vizibila asa si ar putea fi utila si altora care se lovesc de aceeasi problema atunci cand incearca un produs nou: de unde sa cumpar, in cine sa am incredere, care produs e mai bun, unde gasesc pretul cel mai bun, etc.


Draga Kiki,

Uleiurile si unturile vegetale sunt un capitol destul de nou si pentru mine. Abia anul trecut am inceput sa experimentez cu ele, iar pana acum am incercat doar ulei de cocos, ulei de migdale dulci, unt de shea si unt de cacao.

Cum nu locuiesc in Romania, nu cunosc deloc furnizori/distribuitorii de uleiuri de acolo, asa ca nu te pot ajuta cu informatii legate de asta.

Cu toate astea iti pot oferi cateva idei/sfaturi care sa te ajute in cautarea ta:
  • Documenteaza-te asupra fiecarui tip de produs pe care vrei sa-l cumperi.
    Uita-te la detalii gen miros, culoare si consistenta, iar apoi compara cu ce gasesti in magazin sau pe eticheta (descrierea) produsului. Etapa aceasta te poate ajuta si pentru a cunoaste mai bine ce vrei sa cumperi si a-ti da seama daca intr-adevar ofera beneficiile pe care le cauti sau serveste scopului tau.
    Sursele mele principale de informare sunt:
    Wikipedia - informatii
    Google Scholar - motor de cautare pentru studii stiintifice
  • Verifica certificarile produsului - o certificare iti poate oferi garantia unui produs facut conform unor standarde.
  • Fa o comparatie de preturi - cauta acelasi produs sau acelasi tip de produs in mai multe locuri (online sau offline) si compara preturile gasite.
    Pentru o comparatie cat mai precisa, cauta produse cu aceeasi cantitate si aceleasi proprietati (bio sau nu, rafinat sau nerafinat, (extra)virgin sau nu). Daca gasesti diferente foarte mari de preturi, s-ar putea ca diferenta asta sa nu fie chiar degeaba.
    Unde caut eu cel mai des: Amazon, eBay
  • Cauta review-uri pe internet despre magazinul de la care vrei sa cumperi sau chiar despre produsul pe care vrei sa-l cumperi.
    Sunt sanse mari sa gasesti in mediul online opinii ale altor cumparatori.
  • Asigura-te ca produsul este marcat ca natural De exemplu, stiu ca uleiurile esentiale pot fi sintetice sau naturale. Astfel, daca nu te uiti la detaliul asta, o sa ai impresia ca acelasi ulei poate avea preturi foarte diferite. Eu pana acum m-am orientat pe cat posibil pe uleiuri si unturi: organice, extravirgine si nerafinate. Uleiul de cocos e singurul pe care l-am luat si in forma rafinata, ca sa-l folosesc la calit/prajit. Altfel, uleiul de cocos nerafinat merge foarte bine in prajituri

Uleiul de cocos l-am luat dintr-un magazin bio local, restul au fost cumparate de pe eBay. Am fost multumita de toate, mai ales de ultima achizitie, untul de cacao care miroase bestial a ciocolata!!!

Sper sa-ti fie de ajutor informatiile mele si daca mai ai dubii, pune o intrebare aici. Nu sunt atot-cunoscatoare, dar imi place sa investighez! In plus, exista o zicala celebra: "Unde-s doi puterea creste!" ;)


Voi ce sfaturi sau recomandari de magazine ati avea pentru Kiki?

4 comentarii :

  1. Eu am incercat ulei asta de cocos, cumparat din Auchan, si imi place gustul...il folosesc la gatit:

    http://www.mereusanatos.ro/Suplimente_nutritive/Alimente_naturale/Ulei_de_cocos_BIO__130_ml/

    Planuiesc sa iau un borcan mai mare data viitoare:

    http://www.ma-na.ro/cumpara/ulei-de-cocos-bio-virgin-400-gr-6778115

    Iar pt cosmetica am testat untul de shea si e ok :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de informatii, Bianca! Ambele produse au pret bun si e bine de stiut si de unde le putem lua exact (astfel nu ma mai car nici eu cu uleiul de cocos dupa mine la urmatoarea vacanta in RO :D)

      Imi poti confirma daca uleiul de la Auchan are miros/gust de cocos?

      Ștergere
  2. de unde ai luat unt de cacao?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am luat de pe ebay.
      Nu mai gasesc exact produsul pe care l-am luat eu, dar daca dai o cautare dupa "raw organic cacao butter" gasesti produse similare.
      Si daca te intereseaza un pret de referinta, al meu a fost 8.95GBP = 450g, la care s-a mai adaugat transport 4.95GBP.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...