Niciodata nu m-au impresionat fursecurile americane, astfel ca nu le-am acordat nicio atentie pana in urma cu vreo 2 ani cand am primit cadou o carte axata pe cookies dulci si sarate. La momentul respectiv am rasfoit-o cu interes, caci era mica, in franceza, frumos redactata si avea imagini ademenitoare. Un moment de interes si gata. Am lasat cartea sa se relaxeze in biblioteca timp de 2 ani pana cand am zis sa-i acord o sansa si sa pun in practica povestile de acolo.
Am inceput cu reteta de cookies cu sunca si susan (de fapt Ionut le-a pregatit pe astea :D) si apoi, impresionati fiind de rezultat, am zis sa mai incercam si alta reteta. Aleasa a fost chiar prima pagina - "Cookies made in USA". Au iesit bune rau! (scuzati oximoronul).
Deja le-am testat de 3 ori - 1 data ca sa vedem ce e de capul lor, a 2a oara ca sa le fotografiez pentru blog, iar a 3a oara ca sa vad cum ies cu praf de copt (la primele 2 ture am pus drojdie uscata deoarece am tradus "levure" ca drojdie, in loc de praf de copt).
Aviz francofonilor, de la seful meu citire: daca in reteta se precizeaza "levure", atunci se considera ca e vorba de "levure chimique" (praf de copt), altfel ar trebui sa se specifice "levure de boulanger" daca e vorba de drojdie.
Din fericire au iesit bune ambele variante :)) Data viitoare poate incerc fara agent de crestere. Mai vedem!
Totusi, varianta corecta - cea cu praf de copt - iese mai gustoasa, cookie-urile se topesc in gura - yummiiiiii!!!!
Asadar, daca sunteti in cautarea unui desert rapid, delicios si numai bun de rontait cititi cu atentie randurile de mai jos.
PRECIZARI IMPORTANTE
- cantitatea de zahar folosita de mine este la jumatate fata de cantitatea din reteta originala - cu toate astea noua ni s-au parut suficient de dulci (data viitoare e posibil chiar sa mai scad).
- folositi o ciocolata neagra care va place - fursecurile contin foarte multa ciocolata, asa ca gustul de ciocolata e foarte pregnant.
Si acum sa trecem la treaba!
INGREDIENTE (pt. 23 cookies cu diametru=6cm)
- 200g ciocolata neagra (a mea a avut min. 54% cacao)
- 130g unt moale
- 180g faina
- 1 ou
- 1 lingurita praf de copt
- 50g zahar (in reteta erau 100g)
- 2 lingurite extract de vanilie (optional)
1 Taiem ciocolata in bucatele mici (merge destul de usor daca folositi un cutit mare cu lama lata).
2 Amestecam bine zaharul cu untul moale. Adaugam oul si extractul de vanilie si amestecam pana la incorporare.
3 Separat, amestecam faina, praful de copt si pepitele de ciocolata.
4 Turnati faina peste unt si amestecati doar cat sa se imbine ingredientele - incercati sa amestecati cat mai putin compozitia, pentru a-i pastra aspectul zgrunturos (altfel fursecurile vor avea un aspect lis).
5 Cu varful degetelor formati bile din compozitia obtinuta, de dimensiunea unei nuci mari si asezatile pe o suprafata plana pastrand distanta cativa 3-4 centimetri intre ele.
6 Aplatizati bilele cu podul palmei si introduceti-le la congelator pentru minim 30 minute.
7 Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetati o tava cu hartie de copt si asezati fursecurile pastrand o distanta 3-4 centimetri intre ele.
8 Lasati-le la copt timp de 12-14 minute (puteti varia timpul de coacere cu 1 minut in minus sau in plus daca vreti sa iasa mai moi sau mai crocante; tineti cont de faptul ca atunci cand se racesc, fursecurile se vor mai intari)
Scoateti tava din cuptor, iar dupa 2 minute scoateti fursecurile din tava. Asezati-le pe un gratar la racit sau intr-un castron.
Savurati-le (cu masura) dupa ce s-au racit. A 2a zi sunt perfecte!
Pofta buna!
TIPS & TRICKS
- puteti pastra aluatul la congelator de la 30 de minute pana la cateva zile.
- pregatiti din timp cantitatea necesara de aluat si tineti-o la congelator sub forma de cookies gata formate pana in momentul in care aveti nevoie de ele. Apoi, nu va trebui decat sa le bagati la cuptor.
- ideale de luat in excursie
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu