Ciorba de vacuta

12 februarie 2013 |

O reteta clasica si delicioasa. Modul de preparare este asemanator cu cel al ciorbei de pui, gustul e diferit, dar totusi la fel de yummiiiii :D

Precizare importanta: e musai sa folositi carne de vita cu os. Oasele sunt cele care dau gust, asa ca nu le neglijati cand vine vorba de orice ciorba cu carne.
  • daca sunteti in Romania puteti cauta piept de vita cu os (sper sa nu gresesc)
  • daca locuiti pe taramuri francofone uitati-va dupa"boeuf a bouillir avec os" sau "bouilli avec os"

INGREDIENTE (pentru 5L )
  • 600g carne de vita cu os 
  • 4-5 cepe medii
  • 2-3 morcovi
  • 1 bucata mica de telina
  • 1 pastarnac
  • 4-5 cartofi (optional)
  • 2-3Lg pasta de tomate sau 1 conserva de rosii
  • 1-2 lamai sau 1L de bors
  • leustean 
  • sare dupa gust (eu folosesc cam 1,5Lg )


1 Spalam carnea de vita, o dezosam si o taiem  cubulete. Punem carnea si oasele la fiert in 4L de apa.
2 Urmarim momentul in care apa incepe sa fiarba pentru a ridica toata spuma care se ridica la suprafata. Folositi o spumiera (eu am folosit o sita de ceai intrucat nu mai am spumiera :D) pentru a elimina toata spuma. In momentul in care nu se mai formeaza niciun pic de spuma, acoperiti oala cu un capac si lasati carnea sa fiarba la foc mic spre mediu  timp de 40-60 minute.
3 Intre timp, curatam morcovii, ceapa, pastarnacul si telina, le spalam si taiem legumele cubulete.
4 Dupa primele 40-60 minute de fierbere, verificam daca s-a fiert carnea - scoatem o bucatica din ciorba si o sectionam. Daca arata patrunsa, carnea este fiarta si putem trece la pasul urmator, altfel o mai lasam in continuare la fiert repetand verificarea din 20 de minute in 20 minute.

5 Adaugam morcovii, ceapa, telina si pastarnacul in ciorba si lasam la fiert timp de 20 minute.
6 Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete. Ii adaugam in ciorba si ii lasam sa fiarba timp de 15-20 minute.
Daca folosim rosii crude,
7 Adaugam pasta de tomate sau rosiile de la conserva (pe care le transformam in sos de rosii cu ajutorul unui blender, in prealabil). Lasam sa fiarba pentru inca 10 minute
8 Acrim ciorba cu bors sau suc de lamaie dupa gust si continuam fierberea pentru inca 5-10 minute Condimentam cu sare dupa gust si lasam sa dea in 2-3 clocote. Stingem focul.
Daca avem leustean la dispozitie, il spalam, il tocam marunt si il presaram pe deasupra (dupa cum se vede din imagini, eu n-am avut)
Ciorba de vacuta e gata! A se servi calda sau fierbinte - perfecta pentru zilele reci de iarna.
Si nu uitati ca a 2a zi mancarea este mai gustoasa! ☺

Pofta buna!


7 comentarii :

  1. Ffffff buna!!!! Am facut ieri prima ciorba de vacuta deliciosa.ms pt retete!! Am facut si tocanita cu carnat afumat..mmm noi stam in germania si am primit"de-ale porcului" de aks.am mancat romaneste simplu si bun!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Anonim,
      Multumesc mult pentru feedback si ma bucur ca ti-a iesit buna ciorba.

      De tocanita de cartofi cu carnati afumati uitasem si chiar ma intrebam de unde oi fi luat carnati afumati (caci in magazinele de aici domina cu desavarsire carnatii proaspeti). Mi-am adus aminte ca i-am luat de la magazin polonez :D

      Oricum, daca ai pregatit mancarea cu bunatati romanesti direct de la sursa era imposibil sa nu iasa gustoasa.

      Ștergere
  2. A fost cea mai buna ciorba!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai incercat-o si ca instructiunile mele au avut asa succes :D

      Ștergere
  3. Am gatit pentru prima data ciorba de vacuta ghidata de reteta ta si a iesit pur simplu delicioasa! Am mai incercat si fajitas, o nebunie!

    Cu siguranta o sa mai incerc si alte retete, multumesc mult!

    O zi frumoasa!
    Manuela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Manuela, eu iti multumesc frumos pentru mesajul tau si ma bucura nespus ce-mi spui.
      Te provoc la o placinta cu praz si branza ? Sau poate la niste rulouri cu pui ?

      O saptamana frumoasa iti urez!

      Ștergere
  4. Cea mai buna ciorba cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...