Hai la studiu

9 iulie 2013 |
Vise
Cum ar fi sa poti participa la cursurile unei universitati prestigioase aflate la celalalt capat al lumii sau poate chiar si mai aproape din confortul propriei case? 

Cum ar fi sa inveti de la profesori exceptionali care au pregatit generatii de studenti, studenti care acum au devenit profesionistii ce schimba lumea ?

Uite asa, fara sa dai examen, fara sa-ti iei bilet de avion, fara sa te muti pe alt continent, in alta tara sau in alt oras, fara ca varsta sau pregatirea ta anterioara sa-ti conditioneze accesul. 

Sa fii tu cel care decide la ce cursuri sa aplici si sa alegi singur nivelul de implicare - pasiv (sa asisti la cursuri), sau activ (sa rezolvi teme, sa dai examene, sa evaluezi). 
Dar mai ales sa fii in competitie cu tine insuti si atat (nu cu vecinul, nu cu colegii de scoala sau cu cei de serviciu, nici cu rudele). Competitia cu tine insuti este cel mai productiv si benefic tip de competitie.

Uneori visele devin realitate

Suna utopic? Probabil ca da, insa traim vremuri in care irealizabilul devine realizabil ☺

Tot ce-am descris mai sus este posibil si se afla doar la un click distanta de voi. Da, da, ati citit bine - la un click distanta.

Invatamantul online (academic), caci despre el este vorba, se dezvolta cu o rapidititate fantastica. Atat de fantastica incat am zis ca merita povestit un pic despre posibilitatile si resursele actuale ale invatamantului online chiar si aici, pe un blog culinar. De fapt, motivatia e mai mare, dar despre asta o sa aflati putin mai jos.

Sa incepem cu inceputul (asa cum il stiu eu)...


A fost odata ca niciodata...

Inceputul revolutiei educationale a inceput prin toamna lui 2011 cand universitatea Stanford a lansat primele 3 cursuri online:
  1. Introduction to Databases (Jennifer Widom)- 66.000 studenti inscrisi
  2. Introduction to Artificial Intelligence (Sebastian Thrun & Peter Norvig) - 160.000 studenti inscrisi
  3. Machine Learning (Andrew Ng)- 72.000 studenti inscrisi
Numarul studentilor inscrisi vorbeste de la sine despre cat de receptivi au fost oamenii inca de la inceput fata de invatamantul online. Ca sa vizualizezi mai bine, incearca sa-ti inchipui cati ani i-ar fi trebuit unui profesor ca sa predea un curs aceluiasi numar de studenti in sistemul de invatamant “offline”.

O sa fac un calcul rapid luand ca exemplu facultatea mea, facultate la care erau admisi circa 500 studenti / an:

Databases 
66000 / 500 = 132 ani

Artificial Intelligence
160000 / 500 = 320 ani

Machine Learning
72000 / 500 = 144 ani

Wow!!! Cu siguranta nu i-ar fi ajuns o viata (doar daca nu s-ar fi metamorfozat in pisica din cand in cand ☺).

Dar asta se intampla in sistemul de invatamant “offline”. In cel online, numarul participantilor nu mai reprezinta o limita, ci doar o variabila.


Cei 3 magnifici

Succesul acestui program pilot a fost urmat rapid de lansarea a trei platforme educationale online:
  • Coursera (condusa de Andrew Ng & Daphne Koller) 
  • Udacity (condusa de Sebastian Thrun) 
  • eDX (parteneriat MIT & Harvard) 
Cele trei ofera o multitudine de cursuri (aproximativ 500 la momentul actual), iar lista este in continua expansiune. Toate cursurile sunt gratuite si accesibile oricui, singura conditie de participare fiind crearea unui cont. Majoritatea cursurilor sunt in limba engleza, dar deja exista si cateva in spaniola, italiana, franceza si chineza (astept cu nerabdare si cursurile in romana ☺).

Informatii cuprinzatoare si precise puteti gasi in sectiunea "About" a fiecaruia din site-urile de mai sus.

Universitati din diferite colturi ale lumii s-au alaturat acestor proiecte - SUA, Canada, UK, Australia, Taiwan, Spania, Elvetia, Japonia, Olanda, Israel, Germania, Hong-Kong si Italia sunt o parte din tarile prezente pe harta invatamantului online.
Asadar, daca vreodata ati visat sa va duceti peste mari si tari sa studiati un subiect anume, acum sunt sanse mari ca visul vostru sa devina realitate. 


COURSERA

A avut cea mai spectaculoasa crestere a numarului de cursuri oferite si de universitati participante.
Daca la inceput se aflau in ecuatie doar cursuri din sfera stiintei calculatoarelor sau a matematicii, in decurs de cateva luni oferta a crescut si s-a diversificat simtitor. Rand pe rand au aparut noi discipline: medicina, psihologie, economie, arta, nutritie si multe altele.

Cursurile incep la o data stabilita si au o durata fixa.
Lectiile devin disponibile pe parcurs, iar temele au termene limita fixe. La terminarea unui curs, continutul acestuia nu ramane vizibil tuturor.

Ai oricand acces la arhiva cursurilor la care te-ai inscris.
Indiferent de activitatea pe care ai avut-o in timpul cursului, simpla inscriere iti ofera posibilitatea de a vizualiza oricand arhiva cursului, ceea ce poate fi util daca nu te intereseaza neaparat certificatul de absolvire, ci doar informatia.

UDACITY

Cursurile sunt disponibile oricand din momentul in care au fost lansate.

Ofera si cursuri tinute de profesionisti in domeniu, nu doar de profesori universitari. 
Ai sansa sa inveti direct de la ingineri sau antreprenori de succes. Un exemplu interesant ar fi HTML5 Game Development, un curs tinut de ingineri de la Google.

Momentan, este orientata cu precadere catre Computer Science
Ceea ce face ca publicul tinta sa fie mai restrans.



eDX

Functioneaza cam pe acelasi principiu ca si Coursera.

Ce, dar mai ales De Ce?

Desfasurarea unui curs online este destul de similara cu cea a unui curs din invatamantul offline:
  • participi la cursuri - un curs = un set de lectii video.
  • rezolvi exercitii - lectiile video sunt presarate, in general, cu una sau mai multe intrebari legate de subiectul prezentat.
  • rezolvi teme - fiecare curs este urmat de o tema cu termen limita de predare. In functie de caracterul temei, aceasta va fi verificata si notata automat SAU va fi notata prin sistemul de peer-review (un grup aleator de participanti la acelasi curs iti vor verifica si nota tema). Din experienta proprie, va spun ca evaluarea de tip peer-review este foarte interesanta - iti permite sa vezi cum gandesc, cum scriu, cum isi formuleaza si redacteaza alti oameni ideile. 
  • discuti cu colegii sau profesorul - prin intermediul forumurilor de discutii sau prin Google Hangouts
  • iar la final primesti un certificat de absolvire in cazul in care ai adunat punctajul necesar sau ai trecut examenul final. 
Acestea ar fi punctele comune. Totusi, invatamantul online aduce in plus avantaje demne de luat in seama:
  • poti urmari cursul in orice moment al zilei, nu doar luni la ora 10 ca asa e scris in orar. Astfel, iti poti planifica singur programul de studiu tinand cont de momentul zilei in care functionezi cel mai bine. 
  • poti opri lectia in orice secunda - dispare astfel problema profesorului care vorbeste prea repede, atat de repede ca nici nu apuci sa-ti iei notite sau sa intelegi. Pui pauza, rumegi si daca e cazul, mai asculti o data portiunea neclara. 
  • ai sute sau mii de colegi - in caz de intrebari nelamuriri, sansele ca cineva sa te ajute sunt foarte mari. 
  • accesibilitatea - fara examen de admitere, fara sa te deplasezi, iti alegi singur cursul. Nimic nu este impus. 
  • ai sansa sa inveti de la oameni cu care altfel, cel mai probabil, nu ai avea cum sa interactionezi.


Studiul din bucatarie

Acum, daca ai avut rabdarea sa citesti tot textul de mai sus, probabil ca te intrebi ce-i cu articolul acesta taman pe un blog culinar. Poate ai poposit aici in cautarea unei retete fantastice si cand colo ai dat peste oda invatamantului online.

Ei bine, pentru ca gatitul nu este doar o arta, ci si o stiinta. O stiinta care merita cercetata mai in detaliu daca ti-ai pus vreodata  intrebari de genul:
  • De ce trebuie sa amestec zaharul cu albusul batut spuma si nu direct cu albusul crud ? Sau de ce nu-l adaug direct la sfarsit? 
  • Dar friptura de ce nu-mi iese frageda ca la restaurant ? 
  • De ce se intareste galbenusul cand il pun la fiert? 
  • De ce carnea se marineaza in vin si nu in apa ? 
  • De ce trebuie sa framant aluatul de cozonac ? 
  • De ce trebuie sa folosesc ingredientee la temperatura camerei 
  • Si lista poate continua la nesfarsit :D 
Practic, atunci cand gatim au loc o sumedenie de reactii fizice si chimice, iar inlantuirea lor intr-o anumita ordine duce la un anume rezultat. Reusita unui preparat culinar este data de inlantuirea corecta a acestor reactii.

Daca vei intelege care sunt si cum functioneaza aceste reactii fizice si chimice iti vei putea raspunde singur la intrebarile de mai sus si  altele asemenea. Mai mult, vei putea sa creezi si sa experimentezi retete proprii in micul tau laborator numit bucatarie. Nu ar fi fantastic?

Daca esti hotarat sa afli mai multe despre stiinta gastronomiei, nu-ti ramane decat sa te inscrii la unul din cursurile oferite de platformele de invatamant online de care ti-am povestit mai sus. E atat de simplu!

Oferta e destul de generoasa si nu se limiteaza doar la stiinta gastronomiei, ci acopera cu generozitate si domeniul nutritiei.

Iata o selectie a cursurilor pe care eu le gasesc interesante si vi le recomand din postura de melc bucatar:
“The Science of Gastronomy” incepe chiar maine, 10 iulie! ☺ Pentru restul, verificati data de incepere pe site.
 

Cateva recomandari

Alte recomandari de cursuri care nu au legatura cu gastronomia, dar mi-au facut sau imi fac cu ochiul (in ordine alfabetica):

Design: Creation of artifacts in society este momentan singurul curs pe care am reusit sa-l urmez de la A la Z si sunt super-extra-fantastic de incantata de modul in care a fost prezentat, de fiecare tema, de peer-review, dar mai ales de ceea ce am invatat si de rezultatul final - un prototip pentru un suport de flori destinat spatiilor mici:


Chiar daca nu o sa intre in productie, suportul isi dovedeste deja utilitatea acasa, astfel ca toate plantele mele sunt acum tefere si nevatamate (l-am instalat pe la mijlocul lui iunie) ☺

Inainte de suport, eram nevoita sa asez ghivecele in locuri mai putin vizibile si combinat cu faptul ca nu-s foarte atenta cu plantele de felul meu, uitam sa le ud si astfel, le gaseam dupa 1-2 saptamani uscate.

La final

Ma voi opri aici cu povestile despre invatamantul online, caci deja articolul a atins o lungime considerabila.

Sper ca am reusit sa te ispitesc sa arunci o privire atenta pe aceste platforme de invatamant online. Sunt sigura ca vei gasi ceva interesant pentru tine.

Nu uita ca procesul de invatare este unul continuu si varsta nu constituie o bariera!



4 comentarii :

  1. foarte interesant, nu stiam aceste lucruri!multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ai gasit informatii noi si interesante in articol!

      Pentru ca iti urmaresc blogul si te stiu pasionata de lucru de mana, iti recomand inca o platforma online de invatamant special axata pe hobby si lucru de mana. Este vorba de Craftsy, o platforma ce ofera o multitudine de cursuri din arii diverse.

      Chiar daca majoritatea cursurilor de pe Craftsy sunt cu plata, exista si un numar destul de mare de mini-cursuri gratuite, foarte, foarte interesante. In plus, daca gasesti un curs cu plata care ti se pare interesant, iti recomand sa te inscrii la newsletter-ul lor, pentru ca din cand in cand mai au oferte - fie un curs gratuit, fie reduceri destul de mare de pret.

      Ștergere
  2. Nici eu nu ştiam, dar sigur revin să aprofundez subiectul! Am înţeles bine că suportul acela de flori, este făcut de tine. Felicitări, atunci, căci arată superb!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru apreciere, Mihaela!
      Sunt foarte multumita de cum a iesit acest prototip de suport de flori, dar si de curs. Suportul acesta chiar mi se pare optim, si ca spatiu ocupat, si ca pret, si ca design.
      Pe mine cursul acesta chiar m-a ajutat sa abordez si cum sa rezolv singura o problema din viata de zi cu zi. In plus, m-a ajutat sa realizez ca a cere opinia altora (cunoscuti sau necunoscuti) este un lucru foarte benefic.
      Evident, odata algoritmul invatat, acesta se poate aplica la orice alta problema.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...