Guess who's back

12 mai 2012 |

Bau! Va mai aduceti aminte de mine? Sper ca da! desi recunosc...  am lipsit cam mult din norisorii cei pufosi ai Internetului, iar ochii care nu se vad... pardon... blogurile care nu se citesc se uita. Desenul de mai sus cred ca ilustreaza foarte bine starea de pana acum a acestui blog :D

Trecand peste asta, pot sa va spun ca foarte multe evenimente s-au produs de cand nu v-am mai dat binete - unele bune, altele mai putin bune. In ordinea intrarii pe scena vietii mele, as asterne urmatoarele:
  1. una bucata excursie in orasul cu cea mai veche retea subterana de trenuri din lume
  2. una bucata excursie in tara natala
  3. o schimbare de job 
  4. o raceala lunga, lunga, foarte lunga presarata cu vizite la medici si medicamente si concedii medicale
  5. un sir lung de intrebari generate de Raceala Terorista - un sir care incepe sa semene cu sirul numerelor prime.
  6. o promenada in orasul cu cea mai frumoasa librarie din lume
  7. o plimbare cu gondola in pestera 
  8. o vizita acasa la Ludovic XIV
(sper ca v-ati dat seama ca incerc sa va provoc cu un test mititel de cultura generala in lista de mai sus - astept cu interes raspunsurile voastre ☺)

Dintre toate acestea, punctul 4 cu tranzitie catre 5 reprezinta o piatra de hotar - cea mai lunga raceala din viata mea care m-a determinat sa-mi pun intrebari de genul : 
  • ce se intampla cu organismul meu ?
  • dar cu sistemul meu imunitar ? 
  • de ce nu face fata ? 
  • intru in colaps sau ce se intampla? 
  • incearca sa-mi dea semnale de alarma? daca da, atunci a reusit! 
  • o fi ceva gresit in regimul meu alimentar ?
  • sau poate lucrez in mediul nepotrivit ?
Si uite asa am ajuns eu sa sap dupa posibile raspunsuri. In goana mea dupa informatii si raspunsuri la noile intrebari care se tot iveau/ivesc am ajuns sa studiez mai in amanunt detalii legate de nutritie, caci hrana noastra cea de toate zilele poate sa fie mama tuturor bunelor, dar si a relelor. 

Pana la urma sistemul nostru imunitar se cladeste pe baza resursele furnizate de noi, nu ? (mancare, decizia de a locui/lucra intr-un anume mediu, alegerea oamenilor cu care socializam, etc.) Deci asta inseamna ca noi suntem direct responsabili pentru cum ne simtim sau cat de sanatosi suntem. 

Procesul e inca in derulare, caci dupa atata citit pot sa trag o concluzie sigura: un plan de nutritie corecta nu e deloc usor de stabilit. In plus, dai de o gramada de informatii contradictorii. Asa ca orice informatie trebuie citita cu atentie, rumegata bine si filtrata inainte de a fi aplicata.

Pana acum, dietele care mi-au atras atentia sunt cea raw-vegana si cea paleolitica (iar cand zic dieta nu ma refer la dietele acelea de se tin 7 zile ca sa slabesti un numar record de kilograme... nu, nu nu... aici e vorba de regimuri alimentare sanatoase demne de urmat pe traseul unei vieti).

Cele doua au si puncte comune, dar si destule diferente, dintre care cea mai mare cred ca e carnea - a fi sau a nu fi in alimentatia noastra ?

O sa va zic pe scurt ce presupune fiecare, iar mai departe puteti cauta mai multe informatii in carti sau pe internet daca interesul va va fi starnit:

Dieta RAW-VEGANA
  • mancarea nu se prepara termic
  • se consuma: legume, fructe, nuci, miere, alge, germeni de seminte, uleiuri vegetale presate la rece
  • nu se consuma carne, oua sau lactate

Dieta PALEOLITICA
  • se bazeaza pe sursele de hrana existente inca dinaintea agriculturii:
  • se consuma: carne, oua, legume, fructe, nuci, miere, uleiuri vegetale (masline, cocos)
  • nu se consuma: lactate, cereale

Din ce am testat eu pana acum, pot sa va spun ca deserturile raw-vegane sunt SUPER-EXTRA-DELICIOASE, iar de cand sunt (aproape) paleo nu mai am probleme cu matreata si dermatita seboreica este destul de mult estompata (tare sau ce ?).
 Si acum e timpul pentru o pauza de vitamina D.

Va doresc un weekend fantastic!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...